26.10.07

Got Mac?



Ορίστε το νέο Μacosx 10.5 Leopard. Σήμερα το πρωί το έβαλα στο Macbook μου. Δεν το έχω πολυψάξει βέβαια αλλα οι πρώτες εντυπώσεις είναι πραγματικά υπερ-θετικές :D.

Αρχικά να δηλώσω ότι δεν χάνεις απολύτως ΤΙΠΟΤΑ από το παλιό σου installation! Και δεν μιλάμε για documents μόνο αλλα και για τις εφαρμογές, από τα settings και profiles του δικτύου μέχρι την java και τις επιλογές της γλωσσας. Πρακτικά δεν χρειάστηκε να βάλω τπτ καινούργιο στο σύστημα, όλα παίξανε ρολόι χωρίς extra configuration. Τσάμπα το backup που πήρα (αν και έπρεπε να γίνει). Το μόνο πράγμα που ΔΕΝ παίζει μέχρι τώρα είναι η mysql, κάτι το οποιο πρέπει να δω μιας και μου είναι απαραίτητη για το CMSms.

Αφού γίνει το indexing από το Spotlight στον δίσκο σου, αρχίζοντας να δουλεύεις με τον Finder, μπορείς να ῾περνάς῾ πάνω από αρχεία και χωρίς να τα ανοίγεις να βλέπεις τι έχουν μέσα. Μιλάμε για κανονικά previews κάνοντας κλικ σε μια ταινία για παράδειγμα απλά παίζει την ταινία πάνω στο εικονίδιο! Αυτό είναι το Cover Flow: πρακτικό iCandy. Ακόμα το εξερευνώ αλλα αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τα αρχεία σου.

Πολύ καλό και το Spaces, αν και το macosx ποτέ δεν είχε προβλήματα με το real estate της οθόνης οπότε δεν νομίζω να το χρειαστώ ιδιαίτερα. Να ναι καλα το Expose, ένα από τα καλύτερα features ever σε UI.

Ακόμα βέβαια δεν έχω δει καθόλου το Time Machine, το backup του Leopard. Με το που φορμάρω ένα από τους δίσκους σε HFS θα το τσεκάρω και αυτό.

Οι καινοτομίες είναι πολλές. Το σύστημα πάντως έχει γίνει ακόμα πιο responsive από πριν. Δεν ξέρω ίσως να είναι και η ιδέα μου αλλα ενώ το λειτουργικό μοιάζει πιο φορτωμένο οι εφαρμογές ανοιγοκλέινουν και λειτουργούν ακόμα πιο γρήγορα από πριν. Biased? Ίσως. Αλλά μετά από upgrades άλλων λειτουργικών (ονοματα δεν λέμε) μπορώ να πω ότι, ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΜΗΧΑΝΗΜΑ!


No comments: